Ini Saya

Sunday, December 26, 2010

Malaysia vs Indonesia

Malaysia menang 3-0...yehaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Boleh ke ? Tak Boleh?

Sambungan kuliah maghrib...

(yang lebih kurang isi catatan macam ini, sedikit tokok tambah dari segi struktur ayat tapi maksud penyampaian hampir sama)

Situasi 1

AAA terjumpa wang RM 50 ditepi, jadi AAA ingin mencari tuan punya duit ini. Tapi apakan daya, tidak ketemu. Jadikan dia ingin membuat kebaikan dengan membelanjakan duit tersebut dengan cara mengajak kawan-kawannya makan direstoran kemudian berniat sedekah ke atas tuan punya duit ini. Moga2 tuan punya duit dapat saham pahala sekali.


Situasi 2

BBB terjumpa duit RM 50 ditepi jalan, jadi setelah diusahakan pelbagai cara untuk mencari tuan punya duit ini, akhirnya tidak berjaya. Jadi BBB pergi ke masjid lalu diisi dalam tabung masjid dan diniatkan sedekah ke atas tuan punya duit ini.


Persoalannnya....Boleh ke macam tu? Pernah buat macam perkara di atas? Wantong pernah lakukan hampir-hampir macam Situasi 2...


Ustaz tu kata, sebenarnya tidak boleh buat macam tu. Cara yang betul adalah hantar duit yang jumpa tu ke pusat baitulmal selepas setahun diiklan di masjid atau ditemapat yang sesuai untuk iklan barang-barang yang hilang.


p/s: jika ada salah dan silap, sila tegur ye...

Thursday, December 23, 2010

Angkara Hasad Dengki

Yeaahhh..Kita sambung lagi tazkirah maghrib semalam...heheheh... Wantong ingin berkongsi sedikit lagi catatan dari kuliah maghrib malam tadi... Pernah diantara kita yang berhasad dengki??? Tepuk dada tanya iman. Ustaz tu beritahu, antara ustaz dan ustaz antara qari dan qari boleh berlaku hasad dengki. Hmmm...Kalau kita orang awam ni..?

Sambung ustaz tu lagi dosa pertama yang dilakukan dibumi dan syurga adalah berpunca dari perasaan hasad dengki. Mari kita renungkan rentetan peristiwa yang berlaku...

  1. Iblis ciptaan ALLAH s.w.t yang soleh sebelum ini yang telah lama dijadikan, enggan sujud pada Nabi Adam a.s yang baru dicipta.
  2. Pembunuhan pertama dimuka bumi dilakukan oleh Qabil terhadap Habil kerana korbannya tidak diterima oleh ALLAH s.w.t.
Jadi yang dihumban ke dalam neraka terlebih awal adalah berpunca dari perasaan hasad dengki. Ustaz tu berpesan lagi, antara doa yang boleh diamalkan adalah seperti berikut yang lebih kurang "Ya ALLAH jauhilah aku dari perasaan hasad dengki dan janganlah orang dengki terhadapku".

p/s: jika ada salah dan silap, tegurlah saya...

Doa tidak makbul

Yuhuu..wantong here.. Malam tadi wantong dengar kuliah maghrib di sebuah masjid. Jadi wantong adal catat isi-isi penting utnuk dikongsikan bersama. Doa tidak makbul??? Apakah puncanya...

Ustaz tu beritahu, dari Abu Laith As Samarqandhi, antara sebab doa tidak makbul ada tiga perkara...

  1. Makan benda-benda haram
  2. Ghibah (Mengumpah, ceritakan kejelikan orang)
  3. Hasad dengki
Jadi fikir-fikirkan, sampai dan amalkan.

p/s: jika ada salah dan silap, sila tegur ye...

Wednesday, December 22, 2010

2011

Yeahhh, wantong kembali setelah sudah lama tidak mengupdate blog. Sibuk yang dibuat katakan. InsyaALLAh lebih kurang 9 hari lagi nak masuk tahun 2011. Jadi sudah ada azam baru? Azam lama dah tercapai?

p/s: azam 2010 aku dah tercapai, nak tengok movie tron...yehaa

Monday, December 13, 2010

Puisi Hujan Lebat

Di kala ini hujan lebat
Singgah makan dikopitiam bersama insan tercinta
Kuey teow ginger beef ku baham, enak
Sambil tunggu kereta dicuci di snow wash dikala hujan lebat...motif ?

Friday, December 10, 2010

Malas

Malas...
Malas kerja...
Malas makan...
Malas tido...
Malas study...
Malas...malas...malas...

Sunday, December 5, 2010

???

HUJAN + AIRCOND + SEJUK + NGANTUK = PRODUKTIVITI KERJA MENURUN...???

Wednesday, December 1, 2010

11.11.11 dan 12.12.12

11.11.11
@
12.12.12

Haaa...Mungkin tarikh diatas pernah bermain-main difikiran. Ok gak dijadikan tarikh untuk nikah atau kenangan manis atau kenangan pahit atau sebagainya. InsyaALLAH, jika berkesempatan kita akan melalui tarikh-tarikh di atas. Jadi renung-renungkan. Yehaaaaaaaaaaa......Cantikkan nombor di atas?????...

Saturday, November 27, 2010

Ikan Patin

Hmmmm...Bestnya hidangan ikan patin. Aku baru je balik dari kenduri kahwin. Cendol dan gulai ikan patin sangat best. Nikmat dan syukur.

Wednesday, November 24, 2010

Petua-Habbatus Sauda

Mungkin ada diantara blogger sudah tahu kelebihan black seed ni. Jadi sebagai pengguna, wantong nak berkongsi pengalaman dalam penggunaan habbatus sauda@black seed. Sejak sekolah menengah lagi wantong mengalami gatal-gatal dimuka. Mungkin disebabkan resdung. Pada tahun 2005 atas nasihat seorang kawan wantong pun cuba makan black seed ni. Selepas seminggu, boleh dikatakan gatal-gatal dimuka dan hidung sudah hilang. Syukur, dengan izin ALLAH s.w.t.

Cara makan yang wantong amalkan adalah wantong makan 3 kali sehari, pagi, petang dan malam selepas makan (kunyah dan telan). Wantong beli black seed ni dalam gram (biji). Sekarang ni wantong cuma makan sekali sehari (kadang2 miss juga), sudah memadai bagi diri wantong. Bagi yang tinggal di Kuala Terengganu, boleh pergi ke Mydin Mall dibahagian rempah-ratus untuk mendapatkan black seed ni, insyaALLAH masih ada. Antara kelebihan yang wantong tahu antaranya adalah:

  1. Menguatkan sistem imun badan
  2. Mengelakkan penyakit batu karang

Jadi inilah serba sedikit pengalaman wantong dalam mengamalkan pemakanan black seed. Setakat ni, wantong tidak mengalami kesan buruk akibat memakan black seed. Bolehlah diamalkan. InsyaALLAH.

Tuesday, November 23, 2010

Munif Hijjaz Perfume


Haaa...wantong nak berkongsi pengalaman wantong dalam penggunaan minyak wangi ni. Setelah berkenalan tidak sampai sebulan, performance yang diberikan tidak mengecewakan. Bau yang tahan lama, tiada alkohol dan boleh dipakai untuk solat. Berwangi-wangian itukan bagus. Yehaaa. Harga sekotak 8 ml untuk semenanjung RM 22 dan bukan semenanjung RM 25. Jenis ni adalah yang berkotak hitam. Jadi bolehlah isteri hadiahkan pada si suami sebagai ulang tahun perkahwinan. Yang belum bernikah pun boleh beli. InsyaALLAH.

Puisi Jagung


Jagung...
Ketika hujan lebat aku makan jagung
Enak
Terasa masin-masin
Mengimbau kenangan masa kecilku
Di tepi jalan, jagung dibeli dengan banyak
Jagung...
Nikmat sungguh rezeki ALLAH s.w.t
Syukur...


Sunday, November 21, 2010

Jalan-Jalan


Setelah penat round-round cari gadget di PC Fair 2010, singgah sebentar di sebuah restoran nasi ayam bagi mengisi perut yang kelaparan. Wehaaa...






Selamat menjamu selera...

Santapan Pagi

Makan roti canai sambil layan astro. Wehaa. Meh jemput makan.

Friday, November 19, 2010

Persiapan...

Haaaa, inilah diantara persiapan yang telah dilakukan sebelum menyambut ketibaan Aidiladha...Serius, aku tak terlibat pun dalam aktiviti di atas. Aku cuma rakam gambar dan makan sahaja, hehehe.. Silala jamu...




p/s: miss her so much

Tuesday, November 16, 2010

Lepak



Setelah penat bermain futsal mari lepak di Old Town White Coffee sambil makan dan minum. Yehaaa..Layan...


Selamat Hari Raya Aidil Adha

Old Town White Coffee

Buat rakan-rakan blogger, wantong ingin mengucapkan selamat berhari raya dan maaf zahir batin. Wantong mendokan agar blogger-blogger sentiasa ceria dan senyum selalu dan dipermudahkan segala urusan.
amin...

Sunday, November 14, 2010

Dinner - Mee Goreng Melayu

Ini dia hidangan untuk malam ini. Baru lepas makan tadi. Syukur, nikmat ALLAH s.w.t. Terima kasih buat awek tersayang yang masak mee ni...Yehaaa.

Lunch


Nyam-Nyam


Syukur

Mari-mari makan. Selamat lunch buat blogger-blogger...yehaaaa

Saturday, November 13, 2010

Dinner

gulai kuning telur

Nyam-nyam, marilah menjamu selera dengan gulai ni, syukur kenyang.
Terima kasih buat awek tercinta.

Back To School...



memori...



Indahnya memori ketika bersekolah dulu. Primary and secondary, nice... Pensel dan pengasah menjadi teman untuk menulis. Pemadam pun jadi alat untuk bermain. Apatah lagi dengan main tuju-tuju guli. Yehaaa.. Tidur dalam kelas pun sudah jadi amalan yang paling best, sorry cikgu...

Friday, November 12, 2010

Lunch



Buat blogger-blogger, sila makan ye...nyam2...

Wednesday, November 10, 2010

Makan-Makan






Hujan rintik-rintik sambil pekena sup sayur...huaaaa..nyam2..

Award Award



Yeahhh..dapat award lagi dari a.loqman best2, terima kasih banyak2. Saya sangat suka..yehaaaa

Sunday, November 7, 2010

Hadiah-Hadiah



Akhirnya, dapat juga ku upload hadiah dari mak...terima kasih mak, sangat sukakan hadiah ini...Rahsia ada dalam kotak tu...hehehe

Puisi Puitis

Hujan, hujan
Sejuk
Selimut dan tilam
Bantal dan cadar
Tidurlah, tidurlah
Jangan lupa gosok gigi
Jangan lupa baca doa tido

Hujan, hujan...

Hujan, hujan...

Jemur kain luar rumah
Hujan turun angkat kain
Kain yang diangkat kering
Kain yang diangkat basah

Hujan, hujan

Friday, October 29, 2010

Santapan

Haaaa...silala jamu selera ye. Antara hidangan-hidangan yang aku makan bersama cik lifer. Yehaaa. Sedap, enak dan simple.











Cubalah resipi ni dirumah...heheheh

Wednesday, October 27, 2010

In The Making...

Haaa...apa yang dalam pembikinannya...? Ketika jalan-jalan di sebuah bandar, aku ternampak satu pembinaan yang sedang rancak berjalan, mungkin mengejar tarikh yang sudah ditentukan untuk mula beroperasi. yehaaa, layan gambar dibawah ni, mungkin dapat membantu apa benda yang dalam pembikinannya...






Pernah tak terfikir atau terlihat dimana-mana benda macam ni...hmmm... Benda ni dinamakan tempat letak kereta. Jenis yang bertingkat dan rotary type. Aku baru je baca surat khabar pasal benda ni. Tup tap tup tap, dah ada depan mata aku. Salah satu teknik yang bijak, tapi tak tahulah siapa yang boleh pakai kalau dah siap???...

Tuesday, October 26, 2010

Pilihanraya Dun Galas

1) Sambil tanak nasi didapur, aku pasang tv...berita pasal pilihanraya rupanya...Hari ni proses penamaan calon.. Sekadar ambil tahu hal ehwal semasa...

2) Baca surat khabar, aku baca isu pusat penjagaan kanak-kanak guna ubat tidur...wah, ingatkan orang stress je pakai ubat tidur, kanak-kanak pun stress jugak ke?

3) Arsenal menang lawan Mancity..3-0.. Pasukan muda menang dengan pasukan yang melabur banyak dari segi kewangan.

4)Jom lunch...

Friday, October 22, 2010

RAMA-RAMA

Semalam aku dapat panggilan seekor rama-rama muncul dirumah aku. Aku tiada dirumah kerana aku masih dikampus dan tidak berkesempatan untuk menjenguk rama-rama tersebut...waaaaa..mau tengok..heheheh...



(credit to google image)

Buat mak terima kasih atas rama-rama ni.

Thursday, October 21, 2010

Masakanku

Yeahhh...Mari main masak-masak. Hari ni giliran aku masak. Percubaan nak jadi chef terhebat. Wakakaka..









slurrrpppppppppp...nyam-nyam

Tuesday, October 19, 2010

Gemuk

Aku gemuk..aku gemuk..aku gemuk..
:
:
:
:
:
:
minda bawah sedar

Sunday, October 17, 2010

Makan Lagi?



Kali ni entri makan lagi...Jadi silalah jamu mata ye...hehehe...

Saturday, October 16, 2010

Jom Makan...



haaaa...nah..jamu mata..heheheheheheh

Thursday, October 14, 2010

Selamat Pagi

Buat blogger2 sekalian..ingin kuucapkan..selamat pagi dan salam sejahtera..

Tuesday, October 12, 2010

Santapan Petang










nahhhh....makanla...makan..makan lagi...yehaaaa

Sunday, October 10, 2010

Rumusan

Aku baru je balik dari marathon tengok movie di East Cost Mall. Cerita yang aku tengok adalah Jangan Pandang Belakang Congkak 2 dan Sammy Adventure: The Secret Passage. Hasil dari tengok cerita-cerita ini adalah perut aku sangat lapar, insyaALLAH. Ok, aku nak komen sikit cerita-cerita yang baru je aku tengok.

Jangan Pandang Belakang Congkak 2

Dari segi ilmiah: Bagi aku tiada langsung. Setakat gelak ketawa bolehlah.

Sammy Adventure: The Secret Passage

Dari segi ilmiah: Mengajar tentang penjagaan alam sekitar dan turtle. Selamatkan turtle. Grafik 3D terbaik.

Ok, selamat menonton...yehaaa...

Friday, October 8, 2010

Hummer


(pic credit to google image)

insyaALLAH suatu hari nanti benda ni akan ku miliki...

Monday, October 4, 2010

PES 2011


(pic credit to google image)

yeahhh..bagi gamers diluar sana aku nak bagitau yang PES 2011 bakal tiba dipasaran tak lama lagi, dalam bulan oktober hingga november, insyaALLAH. Maybe korang boleh cari yang demo punya untuk cuba try test. Jari-jemari dah menari nih...yehaaaa...

Sunday, October 3, 2010

Muffin



nak, santapan dipetang hari..nyam2..silala jamu selera..jamu mata..yeahhhhhh

p/s: tenkiu my dear...

Menu orang bujang



haaa..inilah dia menu orang bujang.. bagi yang belum ada isteri, menu ini aku anggap menu yang paling sedap dan simple. Jadi buat lelaki macho diluar sana yang masih bujang tra-tan-tang bolehlah ambil menu untuk dijadikan santapan hari-hari..selamat menjamu selera..yehaaa..


p/s: ikan tu disediakn oleh awekku..heheheheh

Saturday, October 2, 2010

Target


(pic:credit to google image)


Dalam hidup perlu ada 'target' insyaALLAH. Untuk hal-hal dunia mungkin banyak 'target' kita. Jadi dari segi akhirat apakah target kita? Hari ini buat golongan lelaki umumnya mari kita sama-sama target untuk solat berjemaah di rumah ALLAH s.w.t di mana tempat azan dilaungkan, diawal waktu dan takbiratul ula. Sebaik-baiknya 5 kali sehari. Itu yang terbaik. Orang selalu berkata " dunia dan akhirat perlu seiimbang". Tapi kalau dikira secara matematik untuk ibadat yang wajib seperti solat berapa minit kita bagi masa jika dibandingkan untuk hal-hal dunia yang "wajib"???...

p/s: amal dan sampaikan, insyaALLAH..

Thursday, September 30, 2010

Godaan



yeahhh..



yehaaa...






terliur...?



Jamuan Raya tengah hari tadi...enjoy da pics ya...makan-makan...sila-sila

Wednesday, September 29, 2010

Fesyen



aku suka betul dengan lambang 'R' tu...



old school...



tergoda...





jangan tergoda...

Seluar ni aku beli kat bundle Pakistan. Best wooo.. Harga 450 rupee(seingat aku la)...heheheh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails