Ini Saya

Wednesday, September 30, 2009

Futsal

jom main futsal..jom..jom..jom..

Saturday, September 26, 2009

Kembali

Yehaaaa, kembali lagi ke kampus. Perasaan ketika ini berserabut dengan dengan proposal, assignment, lab report, epl fantasy, one piece. Baca, ingat, hafal, lepas tu lupa, perkara biasa. Hahaha. Apa nak buat nih, kepala bertambah pening, kuih raya banyak lagi kat ruang tamu tuh. Belum habis lagi dan mungkin akan menjadi makanan aku untuk brekafast, lunch, dinner and supper. Membazir plak kalau takde orang nak makan.

p/s: kepada team arsenal, semoga berjaya.

Wednesday, September 23, 2009

Manchester City

Akhirnya tewas jugak
Yes

Wednesday, September 16, 2009

Air Mani

Mari berkongsi ilmu. Aku ingin berkongsi ilmu berkaitan dengan air mani. Setakat dari yang aku belajar dengan ustaz aku, air mani(dari mimpi) boleh dibawa solat jika terkena pada pakaian tersebut. Dalam hadis pun ada beritahu. Aku pun tak hafal pulak dalil dan matan hadis tu, tapi sahih. Macam mana pulak air mani yang terhasil akibat berjimak dengan bini sendiri???...
Hah! jawab2.. Malu2 pulak nak answer.. Sudah la.. Ustaz aku dari Madrasah Masjid Sri Petaling kat K.L beritahu aku air mani hasil dari berjimak yang terkena pakaian tidak boleh buat solat sebabnya, air mani itu sudah bercampur dengan air mazi. Ada perbezaan ye antara dua perkataan ini. Ejaan pun dah lain. Air mazi adalah najis. Ok, paham. Bagi yang ahli biologi tuh, jangan pura2 tak tahu air mazi tu apa.. Perkara penting dalam kehidupan..

p/s: berkongsi setakat mana yang aku tahu mengikut kefahaman aku sebagai seorang biasa(pelajar) bukanya ustaz. Jika ada salah dan silap, tolong betulkan. Amal dan sampaikan.

Tuesday, September 15, 2009

Perginya Seorang Sahabat

Sahabatku dari sekolah rendah sampailah petang tadi, sudah pergi bertemu Yang Maha Esa...

Sedihnya...

Sedihnya...

Semoga dia ditempatkan bersama orang-orang yang soleh..

Al-Fatihah..

Selamat Hari Raya Aidilfitri

InsyaALLAH

Kepada para blogger dan sahabat-sahabatku...

Sunday, September 13, 2009

Setem


Kapal Selam

Saturday, September 12, 2009

Lupa Doa Qunut

Waktu dulu2 time sekolah rendah, aku ingatkan doa qunut tuh wajib, hikhikhik. Mungkin asyik duk baca komik dragon ball bawah meja time ustaz ngajor time kelas fardhu ain. Pastuh memang selalu la aku solat semula bila terlupa nak baca doa qunut. Sebenarnya x perlu pun solat semula. Padan muka diri sendiri, buat penat solat semula. Hehehehe. Bile time sekolah menengah, time tuh form 3, baru aku tahu yang kalau lupa nak sujud sahwi sebab lupa doa qunut, tidak membatalkan solat. Biasanye solat subuh la kan. Ustazah aku yang bagitau. Ape entah name die, lupa dah. Hehehe
S:Kalau terlupa baca doa qunut, apa yang perlu dilakukan?
J:Sujud sahwi la.. 2 kali ok, sebelum salam tahiyat akhir.
S:Kalau terlupa nak sujud sahwi, camner nak buat tuh?
J:Kalau terlupa nak sujud sahwi, xpe la, tidak membatalkan solat, sah solatnya.
S:Nape?
J:Doa qunut, sunat je.
Ape yang penting perlu diketahui berkaitan ngan solat fardhu adalah yang mana satu perbuatan wajib dan yang mane satu perbuatan sunat. Bezakan antara dua ini. Jika dah dapat bezakan, maka mudahlah. InsyaALLAH.
p/s: Aku pun tanye ustaz aku gak pasal doa qunut nih. Aku cuma nak berkongsi something menurut kadar pemahaman aku sebagai seorang biasa. Jika ade salah dan silap, tolong betulkan. Amal dan sampaikan.

Arsenal


Aku, Bujal , Abe... So True...
Bila mau bergambar?

Friday, September 11, 2009

Berfikir

Banyak berfikir sampai satu kerja pun tak jalan, hmmm...

Thursday, September 10, 2009

sahur..

selamat bersahur...

Wednesday, September 9, 2009

Solat berjemaah...

Nampak macam biasa, tapi besar fadhilatnya...

Wednesday, September 2, 2009

puji ke?

kebiasaannya manusia suka dipuji...tapi bila berlebihan, ia menyesakkan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails